Mesleki Açık Öğretim Lisesi

18.02.2022 448

Okulumuzda Mesleki Açık Öğretim Lisesi

Okulumuzdaki Mesleki Açık Öğretim Lisesi bünyesinde 3 dal bulunmaktadır. Bunlar:

1- Elektrik Elektronik Teknolojileri

     a) Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü

2- Bilişim Teknolojileri

    a) Yazılım Geliştirme

3- Makine Teknolojileri

    a) Bilgisayarlı Makine İmalatı

      Yukarıdaki alanlardan okulumuzda sadece Elektrik Elektronik Teknolojileri alanı Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü bölümünde 17 öğrenci eğitim görmektedir. Diğer alanlarda öğrenci  bulunmamaktadır.

     Mesleki Açık Lise'den mezun olan öğrenciler Lise Diploması ve ayrıca İşyeri Açma Belgesi alırlar.

 

    Okulumuzda eğitim saat 18:00'dan sonra devam etmektedir.

Mesleki Açık Öğretim Lisesi

Açık Öğretim Lisesi, 1992 yılında Film Radyo ve Televizyonla Eğitim Başkanlığı bünyesinde kurulmuştur.

Açık Öğretim Lisesi Uzaktan öğretim teknolojilerini kullanarak lise öğrenimi veren ve bu hizmeti merkezi sistemle yürüten,  bir kuruluş olarak göreve başlamıştır.

Meslekî Açık Öğretim Lisesi, program olarak 1995 yılında uzaktan öğretim teknolojilerine yüz yüze eğitimi de katarak Açık Öğretim Lisesi bünyesinde 02.02.2006 tarihine kadar hizmet vermiştir.

Bilimsel ve teknolojik gelişmeler, yüz yüze eğitimi ve staj çalışmaları ile bugüne kadarki uygulamalardan alınan geri bildirimler sonucunda, Açık Öğretim Lisesinde mevcut olan mesleki orta öğretim programlarının daha etkin bir şekilde uygulanabilmesine imkan verilebilmesi için Meslekî Açık Öğretim Lisesi'nin kuruluşu zorunlu hale getirmiştir.

Bu amaçla 24.12.2005 tarihli ve 26033 sayılı, Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmelikte Meslekî Açık Öğretim Lisesi'nin kurulmasına ilişkin hükümler yer almıştır.

02.02.2006 tarih ve 1461 sayılı Bakanlık makamının onayı ile Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğüne bünyesinde "MESLEKÎ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ"  kurulmuştur.

Meslekî Açık Öğretim Lisesi program içeriği bakımından örgün eğitimdeki meslek liselerinin program içerikleriyle aynı olmasına karşın, yapısı ve işleyişi bakımından diğer örgün eğitim kurumlarından farklı, kendine özgü bir modeldir. Halen yönetmelik gereği ders geçme ve kredi sistemine göre mezun vermekte olan Meslekî Açık Öğretim Lisesinde uzaktan öğretimin temel süreçlerinden yararlanılmaktadır.

2006 yılında tüm okulların 4 yıla çıkarılmasıyla birlikte Meslekî Açık Öğretim Lisesi de 4 yıla çıkarılmış ve Yönetmeliği de bu çerçevede yeniden düzenlenerek sistem değiştirilmiştir. Bu tarihten itibaren gelişen teknolojiye paralel olarak Meslekî Açık Öğretim Lisesi kayıt ve kayıt yenileme işlemleri artık internet üzerinden yapılmaktadır.

Meslekî Açık Öğretim Lisesinde okutulan ortak ve seçmeli dersler Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca örgün öğretime paralel olarak belirlenmiştir. Eğitim Tv ve Radyo ile yapılmakta basılı materyallerle desteklenmektedir. Meslek dersleri eğitimi ise yüz yüze yapılmaktadır. Basılı materyaller öğrencilerin adreslerine posta yolu ile gönderildiği gibi e-kitap olarak internet üzerinden de yayınlanmaktadır. Meslekî Açık Öğretim Lisesine 1995-2005 yılları arasında kayıt yaptıran öğrenciler en erken 3 yıl (6 dönem) sonunda mezun olabilirler. Meslekî Açık Öğretim Lisesine 2006 yılından sonra Ortaokul/İlköğretim Okulu mezunu olarak kayıt yaptıran öğrenciler en erken 4 yıl (8 dönem) sonunda mezun olabilirler. Meslekî Açık Öğretim Lisesinde bir öğretim yılı iki dönemden oluşur. Öğrenciler çalışma takviminde belirtilen zamanlarda her dönem (yılda 2 kez) internet üzerinden kayıt yenilemek zorundadır. İki dönem üst üste kayıt yenilemeyen öğrencilerin kaydı silik duruma düşer. Silik durumdaki öğrencilerin daha önceki kredileri saklı tutulur ve tekrar kayıt yaptırarak kaldıkları yerden devam edebilirler.

Kayıt-Kabul Şartları

Madde 15 - Lise´ye; sağlık durumu öğrenim görmek istediği meslek eğitimine uygun olanlardan;
a) İlköğretim okulu/ortaokul mezunu olanlar,
b) Bakanlığa ve diğer bakanlıklara bağlı orta öğretim düzeyindeki okullardan ayrılanlar ile mezun olanlar,
d) Denklik belgelerinde belirtilen öğretim düzeylerinin yukarıdaki şartlardan birisini taşıması durumunda, yurt dışında öğrenim görmüş olanlar, kayıt yaptırabilirler.

Kayıt için gerekli belgeler

Madde 18 - Kayıt için gerekli belgeler şunlardır;
a) Nüfus cüzdanının fotokopisi,
b) Son altı ay içinde ön cepheden çekilmiş ve 4,5 x 6 cm. ebadında bir adet vesikalık renkli fotoğraf,
c) Öğrenim durumunu gösteren diploma, tasdikname, denklik belgesi ve benzeri belgelerin aslı; ayrıca orta öğretim mezunlarından diplomasının onaylı fotokopisi; okullarından alacakları onaylı not döküm çizelgesi veya transkript belgesi,
d) Kayıt ücretinin yatırıldığına dair belgenin aslı,
e) Askerlik çağına girmiş olanlardan askerlik durum belgesi,
f) Alan derslerini telâfi eğitimi yoluyla almak isteyen kalfa ve ustalar için telâfi eğitimine katılacaklarına ilişkin okul veya kurumlardan alacakları resmî yazı,
g) İkili Meslekî Öğretim Programı mezunlarından (TAMEM) kalfalık belgelerinin onaylı örneği ile başarı durum belgesinin aslı istenir.
Askerlik çağına girmiş olanlar, (20 ve daha yukarı yaşta olanlar) askerlik durum belgesiyle, askerliğini yapmış olanlar ise; Terhis Belgesinin onaylı örneği, askerlik cüzdanının fotokopisi ya da bağlı bulunduğu askerlik şubesinden alınmış belge ve kayıt evrakıyla birlikte açık öğretim bürolarına veya Lise´ye başvururlar.
Kayıt döneminde bu belgeleri teslim etmeyen öğrencilerin kayıtları kabul edilmez.

Devam-devamsızlık

Madde 32 - Öğrencilerin yüz yüze eğitime devam etmeleri zorunludur. Bir dersteki özürlü ve/veya özürsüz devamsızlığı o dersin dönem içindeki toplam ders saatinin 1/4'ünden fazla olanlar, dönem puanları ne olursa olsun o dersten başarısız sayılır.

Kılık kıyafet

Madde 53 - Sınavlarda ve yüz yüze eğitimde kılık-kıyafetlerin, öğrencilerin rahatlıkla tanınmasını sağlayacak şekilde sade ve temiz olması esastır. Öğrenciler uygulamalı derslere uygun iş giysileri ile girmek zorundadır.

Disiplin

Madde 54 - Yüz yüze eğitime devam eden öğrenciler, yüz yüze eğitime devam ettikleri okul müdürlüğünce belirlenen genel kurallara uymak zorundadırlar. Kurallara uymayan öğrenciler hakkında Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Orta Öğretim Kurumlarında Ödül ve Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır. Bunlardan örgün eğitim dışına çıkarma cezası gerektiren davranışta bulunanların yüz yüze eğitimle ilişiği kesilir.