BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI

22.11.2018 2111

 

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI İLE İLGİLİ BİLGİLER

24-12-2021

 

 

 

  

ÖĞRETİM PROGRAMININ AMAÇLARI

Bilişim teknolojileri son yıllarda baş döndürücü bir hızla gelişerek tüm dünyada yaygın hâle gelmiştir. Bu gelişim hayatı bir yandan kolaylaştırmış, diğer yandan da veri güvenliği ve kişisel güvenliğin korunması sorunlarını ortaya çıkarmıştır. Gelişen teknoloji ile üretilen yazılımların, teknolojilerin ve sağlanan hizmetlerin herkes tarafından kullanılabilmesi için özellikle hızla küreselleşmiş olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır.

Bilişim Teknolojileri Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda;

1. Yazılım Geliştirme

2. Ağ İşletmenliği ve Siber Güvenlik 

dalları yer almaktadır.

Bu doğrultuda Bilişim Teknolojileri alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.

Bu programı tamamlayan öğrenci;

·         Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda "meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları" konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanma,

·         Temel algoritma, görsel blok programlama ve programlama işlemlerini yapma,

·         İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak bilişim etiği, bilgi güvenliği, fikri mülkiyet, sanayi devrimleri, dijital dönüşüm ve endüstri 4.0 teknolojileri, bilgisayar montajı yapma ve ağ temellerini kullanma,

·         Teknik resim kurallarına uygun çizimler yapma, bilgisayarda üç boyutlu tasarım yaparak hazırlanan tasarımların baskısını alma ile ilgili ortak bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra;

 

Yazılım Geliştirme Dalında;

·         Nesne tabanlı programlama teknikleri ile proje yapma, geliştirme, veri tabanı kullanım yöntemlerini uygulama,

·         İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak giriş ve çıkış cihazları, sensörler, göstergeler, ekranlar ve motorları kullanarak işlevsel bir aygıt oluşturma,

·         Web sitesi tasarımı, dinamik programlama, veri tabanı işlemleri ve web sitesini yayınlama,

·         Mobil uygulamalar yapma,

·         Görüntü işleme ve görsel efekt tekniklerini uygulama

25-03-2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ağ İşletmenliği ve Siber Güvenlik Dalında;

· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak anahtar cihazının yapılandırılması ve ağ üzerinde anahtarlama işlemleri yapma,

· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak giriş ve çıkış cihazları, sensörler, göstergeler, ekranlar ve motorları kullanarak işlevsel bir aygıt oluşturma,

· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak yönlendirme cihazının yapılandırılması ve ağ üzerinde yönlendirme,

· Siber güvenlik alanında bilgi toplama teknikleri, ağ güvenliğini sağlama ve güvenlik yöntemlerini uygulama,

· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak sunucu işletim sistemi kurulumu ve yönetimini yapma ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

25-03-2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EĞİTİM VE KARİYER İMKANLARI

Ağ işletmenleri, bilgisayar satış ve teknik destek firmaları, bankalar, sigorta şirketleri, ticarî kuruluşlar, internet servis sağlayıcıları, internet yayıncılık şirketleri, radyo televizyon şirketleri, araştırma şirketleri, borsalar, ulaştırma, lojistik firmaları ve hizmet sektöründe yer alan kamu kurum ve kuruluşlarında geniş iş imkanına sahiptir. Ayrıca kendi adlarına iş yeri açabilirler.

Web programcıları, kamu kuruluşları, bankalar ile özel sektöre ait iş yerleri, internet üzerinden ticaret (e-ticaret) yapan firmalarda çalışabilirler. Ayrıca kendilerine ait özel iş yerleri de açabilirler.

Veri Tabanı programcıları, kamu kuruluşları, bankalar ile özel sektöre ait firmalarda çalışabilirler. Ayrıca kendilerine ait özel iş yerleri de açabilirler.

Teknik servis elemanları, bilgisayar toplama ve satış işlemi yapan firmalarda, bünyesinde bilgisayar bulunduran iş yerleri, şirketlerde, özel sektöre ait firmalarda çalışabilirler. Ayrıca kendilerine ait özel iş yerleri de açabilirler. Kendi işini kurabilir.

Tüm mezunlara "İş Yeri Açma Belgesi" verilmektedir. Bu belge ile mezunlarımız alanında çeşitli işletmeler (Bilgisayar bakım, onarım ve satışı, web tasarım ve yazılım şirketi) açılabilmektedir.

 

BİLİŞİM VE MÜHENDİSLİK ALANINDA POPÜLER MESLEKLER

Günümüz ekonomisinde giderek güçlenen bilişim ve mühendislik alanları teknolojinin hızına paralel bir şekilde büyürken ilgili meslekler de hızla çeşitleniyor ve daha çok tercih ediliyor. CareerCast, PayScale ve Amerikan Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre bilişim ve mühendislik alanları 2022'ye kadar ortalama yüzde 20 oranında büyüyecek. Bu, daha çok pozisyon, daha çok çalışan ve daha yüksek maaşın söz konusu olacağı anlamına geliyor.

Biyomedikal Mühendisi

Biyoloji ve tıp alanlarının güçlü işbirliğiyle ortaya çıkan biyomedikal mühendisliği son derece önemli bir meslek hâline geldi. Araştırmalara göre 2022'ye kadar bu mesleğin yaygınlığı yüzde 27 oranında artacak. Biyomedikal Münendisi; güvenilir ve fonksiyonel biyomedikal cihazları geliştirir ve tasarlar. Biyomedikal mühendisi ürünün testlerinden ve kullanım kılavuzunun yazımından da sorumlu olan kişidir.

Veri Bilimci

Teknoloji hızla gelişiyor, şirketlerin gözünde veri analizi değerlendikçe veri bilimci pozisyonu da kıymetleniyor. Buna göre 2022'ye kadar bu mesleğin yaygınlığı yüzde 15 oranında artması öngörülüyor. Veri Bilimci; verilerin depolanması, analizi ve ulaşılabilirliği ile ilgili tüm görev tanımlarını içerir.

Bilgisayar Programcısı

Hemen hemen tüm şirketlerin patentli yazılıma döndüğü günümüzde, içeriden ya da dışarıdan destek veren bilgisayar programcılarına talep büyüyor. Bilgisayar programcıları yazılım geliştirmenin ve yazılım mühendislerinin vizyonlarını kod yazarak gerçeğe dönüştürmekle yükümlü. 2022'ye kadar yüzde 8 büyüme bekleniyor.

Yazılım Mühendisi

Araştırmalara göre yazılım mühendisliği alanında en çok aranan mesleklerden. Yazılım mühendisliği genel olarak program ve uygulamalar için kod yazmak, oluşabilecek sorunlara karşı önlemler geliştirip var olan sorunları çözmek, yazılım için dokümantasyon ve test yapmak, yeni yazılım projeleri geliştirmek ya da var olanı modifiye etmek olarak özetlenebilir.

Ağ ve Bilgisayar Sistemleri Yöneticisi

Bu mesleğin 2022'ye kadar yüzde 22 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor. Bu meslek dalında müşterilere ve çalışanlara yazılım ve donanım konusunda destek veriliyor ve iş yerindeki teknoloji süreci yönetiliyor. Ağ ve bilgisayar sistemleri yöneticisi farklı sistemleri yüklemek, kurmak, sorunları gidermek, güncelleme yapmak ve sistemi yapılandırmanın yanı sıra, dosya paylaşımı, bulut depolama ve internet sistemlerinden de sorumlu oluyor.

Web Geliştirme Uzmanı

Web geliştirme uzmanları, web yazılımlarının testinden ve dokümantasyonundan sorumlu olduğu kadar, veri tabanları, sunucular ve web sayfaları için kod yazma işini de yürütüyor. Ayrıca HTML, CSS ya da JavaScript gibi program dillerini bilmeleri gerekiyor. Bu meslekte büyümenin 2022'ye kadar yüzde 20 oranında olması öngörülüyor.

 

YERLEŞİLEBİLECEK YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI ( LİSANS VE ÖNLİSANS )

Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının Alanları İle Aynı / Yakın Alanlardaki Lisans Programları

25-03-2022

Teknoloji Fakültesi / Sanat ve Tasarım Fakültesi / Turizm Fakültesi Lisans Programları

25-03-2022

Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumu Mezunlarının Ek Puanları İle Yerleşebilecekleri Ön Lisans Programları

25-03-2022